Psikoloji Bölümü, fiziksel ve akademik anlamda yapılanma aşamasını tamamlayarak 2022-2023 Güz yarıyılında ilk öğrencileri ile birlikte lisans eğitimine başlanmıştır. 2023-2024 akademik yılı itibarıyla bölümümüz bünyesinde iki doçent, üç doktor öğretim üyesi, iki araştırma görevlisi doktor ve bir araştırma görevlisi bulunmaktadır. Bölümün temel amacı, alanında yetkin, bilimsel ve etik bakış açısına sahip nitelikli psikologlar yetiştirmektir. Bölümümüzün eğitim dili Türkçe'dir.
Çalışma Şekli
Bölümümüz tam zamanlı, yüz yüze eğitimi benimsemektedir. Derslerimiz katılım gerektirmektedir, uzaktan eğitim içeren dersimiz yoktur.
Bölümümüzün temel hedefleri;
1) Evrensel düzeyde tanınan, psikolojideki güncel bilgi ve gelişmeleri takip eden bir bölüm olmak,
2) Bilgi üreten, araştırma ve uygulama odaklı disiplinlerarası bir ekosistem kurmak,
3) Bireylerin ve toplumun sorunlarına duyarsız kalmayıp, bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunmak ve uygulamalar yapmak,
4) Psikolojinin alt alanlarına yönelik temel bilgilerin yanı sıra bilimsel düşünce ve araştırma becerisi kazandıran uluslararası nitelikleri yakalayan bir eğitim-öğretim olanağı sağlamak
5) Edindiği bilgi ve birikimi etik prensipler dahilinde uygulama alanına aktarma becerisine sahip psikologlar yetiştirmek şeklindedir.
Bölümümüzde mevcut anabilim dalları:
1- Deneysel Psikoloji
2- Gelişim Psikolojisi
3- Uygulamalı (Klinik) Psikoloji
4- Sosyal Psikoloji
5- Psikometri
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Psikoloji alanında lisans diploması verilir. Psikoloji programından mezun olanlar, psikolog unvanını kullanabilir.
Kabul ve Kayıt Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Önceki Öğrenmenin Tanınması
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik " kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Bölüm mezuniyeti için staj zorunluluğu yoktur.
Mezunlarımızın İstihdam Olanakları
Bölümümüz mezunları, insan kaynakları bölümleri, araştırma şirketleri, danışmanlık merkezleri, rehberlik ve araştırma merkezleri, okullar, rehabilitasyon merkezleri, huzurevleri, özel eğitim merkezleri, hastaneler, hapishaneler, çocuk mahkemeleri gibi kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda psikolog olarak çalışabilmektedir.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES veya eşdeğeri sınavlardan geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.